HISTORIE

Drivkraften bag sundhedsstævnerne og stemmen bag hundredvis af radioudsendelser gennem mere end 25 år. Manden, der utrætteligt søgte at bedre danskernes fysiske form og som gerne gav en velment opsang til bilmaver, slendrian og ligegyldighed, og med sin varme fortale for stavgymnastikken nærmest blev en legende indenfor sundhed og velvære, var Jesper Peder Jespersen. Bedre kendt som Kaptajn Jespersen eller slet og ret “Kaptajnen”.

I 1929 aftalte ejeren af Berlingske Tidende, doktor Vincent Næser, at Kaptajn I.P. Jespersen skulle forestå afholdelse af et sommersundhedsstævne for ægtepar, og stævnerne så for første gang dagens lys. Senere blev de, som det er tilfældet i dag, forbeholdt mænd.

Motionen på stævnerne tager i dag såvel som dengang udgangspunkt i stavgymnastikken. Hver morgen samles alle på plænen foran Severin Kursuscenter og gennemfører en række øvelser, hvor staven er et vigtigt redskab. Men motionen er ikke alt, også de åndelige værdier og traditioner er i højsædet, når en række mandlige tilhængere af den legendariske kaptajn Jespersens principper hvert år mødes i Middelfart.

Her bliver der dyrket stavgymnastik, sunget salmesang og dyrket socialt samvær i en hel uge.

Kaptajnen selv var ikke nogen fanatiker, og de 50 mænd, som deltager i Kaptajn I.P. Jespersens sundhedsstævner er det heller ikke.

“Man skal kunne klare hvad som helst, hvor som helst, når som helst”, som en af deltagerne siger om formålet.

Men det skal ske under disciplinerede former.

“Legemsfrisk, tankeklar, viljestærk, hjerteglad”, er mottoet.